Stichting Franse Slag Mars

De Franse Slag Mars wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis van de Franse militairen, die in 1940 heldhaftig weerstand boden tegen het oprukkende Duitse leger. Daarbij zijn veel Fransen gesneuveld. Een deel van hen ligt begraven op het Franse Militaire ereveld, dat nabij het museum ligt. De Mars voert langs plaatsen waar gevochten is en over de Franse Militaire begraafplaats.

 

Franse Slag Mars 2022 zoekt Bevrijdingspad op.

Dit jaar komt er eindelijk weer een echte Franse Slag Mars in Kapelle, op zaterdag 21 mei 2022. De marsen van 2020 en 2021 zijn in verband met corona niet doorgegaan.

Het afgelopen najaar hebben we tussen de corona-regels door nog wel een Franse Slag Mars kunnen houden. Dankzij het mooie weer kwamen daar tot verrassing van iedereen meer dan 350 deelnemers op af.

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Zeeland gingen routes van de Franse Slag Mars 2020 een keer niet langs het strijdtoneel van de Franse militairen bij de Postbrug, maar via het Bevrijdingspad richting de Zak van Zuid-Beveland. Helaas werd de Mars 2020 in verband met corona afgelast. Daarom gaat de Franse Slag Mars dit jaar alsnog die kant op. Vanaf Kapelle gaat het in zuidelijke richting, voor een deel door de Zak van Zuid-Beveland. De wandelaars kunnen kiezen tussen een route van 7, 13, 22, 30 of 40 km.

De Franse Slag Mars 2022 wordt gehouden op zaterdag 21 mei 2022. Start en finish is bij het nieuwe museum Memorial 1940 - 1945 aan de Goessestraatweg 6 in Kapelle. Gratis parkeergelegenheid is er op het terrein van de Petrakerk, Goessestraatweg 18 in Kapelle.

Toujours Kapelle

Tijdens de week van Toujours Kapelle zijn er rondom het museum tal van activiteiten. Vanaf maandag 16 mei tot en met zaterdag 21 mei zullen er oude legervoertuigen opgesteld staan, is er radioapparatuur aanwezig waar kinderen een zendvergunning kunnen halen en is er ook re-enactment aanwezig. Op zaterdagmiddag 21 mei zal de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht met 2 vliegtuigen over Kapelle vliegen. Het museum is de gehele week geopend.

 

Zie voor meer informatie:

www.franseslagkapelle.nl

www.wandel.nl/evenementen/franseslagmarskapelle/

www.landschapsbeheerzeeland.nl

www.memorial4045kapelle.nl

 

Stichting Franse Slag Mars
Adres:Elstarstraat 52 Postcode / woonplaats:4421 DT Kapelle Contact persoon:Piet Stroo Telefoon:0644192394 E-mail:pastroo@zeelandnet.nl Website:www.franseslagkapelle.nl